Αναμενόμενα αποτελέσματα

Η επιτυχής έκβαση του ερευνητικού έργου αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα υψηλής αξίας τόσο σε ερευνητικό και τεχνολογικό επίπεδο όσο και στην ίδια την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:

  • Η κάλυψη των αναγκών της αγοράς σχετικά με γρήγορες και χαμηλού κόστους μεθόδους για την παραγωγή προσωποποιημένων αντικειμένων/προϊόντων (π.χ. κοσμήματα, σουβενίρ, συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα)
  • Ανάπτυξη τεχνογνωσίας από το προσωπικό της εταιρίας στον σχεδιασμό τρισδιάστατων αντικειμένων και την εκτύπωσή τους.
  • Ανάπτυξη τεχνολογίας για την προ-κατεργασία επιφανειών από ρητίνη και πολυμερή με σκοπό να καταστούν αγώγιμες, με χρήση χημικών φιλικών προς το περιβάλλον
  • Σχεδιασμός και στήσιμο μια καθετοποιημένης πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή προσωποποιημένων αντικειμένων.
  • Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση πρωτοκόλλου ποιοτικού ελέγχου για τα παραγόμενα αντικείμενα
  • Παραγωγή πλήρως προσωποποιημένων αντικειμένων υψηλής αξίας, συμπεριλαμβανομένων και αντικειμένων με αντιβακτηριδιακές και αντι-ιικές επιφάνειες
  • Ενίσχυση της θέσης της εταιρίας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά στους τομείς της τρισδιάστατης εκτύπωσης και των επιφανειακών κατεργασιών.

Αντίκτυπος στην Cnano

Η ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος και τα αναμενόμενα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σε έναν γρήγορα και δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα. Με βάση την ανάλυση αγοράς, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Cnano για τον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα δεδομένα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 16% μέχρι το 2025. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στα τροποποιημένα και προσωποποιημένα αντικείμενα τα οποία απαιτούν μικρούς όγκους παραγωγής, η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους παραγωγής (π.χ. εξώθηση, χύτευση με έγχυση). Ο συνδυασμός της τρισδιάστατης εκτύπωσης με την εφαρμογή μεταλλικών επικαλύψεων μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό πλεονέκτημα αγοράς για την Cnano. Η εταιρία εκτιμά ότι θα τοποθετηθεί σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού (supply chain), μεταξύ των σχεδιαστών/καλλιτεχνών τέτοιων αντικειμένων, και των τελικών καταναλωτών, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση με βάση την καθετοποιημένη πιλοτική γραμμή που θα αναπτυχθεί (σχεδιασμός – τρσιδιάστατη εκτύπωση – επιφανειακή κατεργασία και επιμετάλλωση). Αυτό θα δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες αγοράς για την εταιρία η οποία θα εισέλθει στο χώρο των προσωποποιημένων αντικειμένων. Σημαντικό πλεονέκτημα θα αποτελέσει επίσης η δυνατότητα παραγωγής αντικειμένων με αντιβακτηριδιακή και αντιική επιφάνεια, καθώς τα ζητήματα που αφορούν στην υγιεινή στην καθημερινή ζωή γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά.

Στο τέλος του προγράμματος, η εταιρία φιλοδοξεί να είναι στην θέση να προσφέρει τα παραπάνω προϊόντα και λύσεις στους πελάτες της στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες. Τέλος, η εταιρία σκοπεύει να καταθέσει αντίστοιχες πατέντες σχετικές με τα αποτελέσματα του έργου, ιδιαίτερα στο κομμάτι της επεξεργασίας της επιφάνειας των πλαστικών με μη τοξικά και επικίνδυνα χημικά.

Αντίκτυπος στην κοινωνία και το περιβάλλον

Πέραν του θετικού αντίκτυπου στην εταιρία, το ερευνητικό έργο θα επηρεάσει επίσης την κοινωνία και το περιβάλλον, λόγω των καινοτόμων λύσεων που θα αναπτυχθούν.

  • Ανάπτυξη μεθόδων με ελαχιστοποιημένα απόβλητα και σχεδόν μηδενικούς χρόνους ρύθμισης τηα παραγωγής. Η τρισδιάστατη εκτύπωση παρουσιάζει αυτά τα πλεονεκτήματα, ειδικά στις περιπτώσεις παραγωγής χαμηλού όγκου όπως στα προσωποποιημένα αντικείμενα.
  • Ανάπτυξη μεθόδων επιφανειακής κατεργασίας οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη της χρήσης εξασθενούς χρωμίου, μιας αποδεδειγμένης τοξικής και καρκινογόνου ουσίας, και η ανάπτυξη διεργασιών οι οποίες βασίζονται στην πράσινη χημεία.
  • Ανάπτυξη για διάθεση αντικειμένων τα οποία θα παρέχουν πολυ-λειτουργικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντι-βακτηριδιακών και αντι-ιικών ιδιοτήτων. Καθώς η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των ανθρώπων και την οικονομία, αντικείμενα με αυτές τις ιδιότητες μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον «όπλο» στον αγώνα ενάντια σε ιούς και βακτήρια.